Extracția dentară este folosită ca o ultimă soluție în stomatologie, deoarece menținerea dinților naturali este prioritară. Există multe motive pentru care se pot realiza extracții simple sau multiple, incluzând cariile dentare, fracturi radiculare, necesitatea creerii unui spațiu în tratamentul ortodontic, infecții, etc.
Beneficiul major pe termen scurt asociat cu extracția dentară este eliminarea durerii. Dacă un dinte este grav afectat sau există o infecție, îndepărtarea dintelui respectiv ameliorează aproape imediat disconfortul. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că sunt necesare proceduri suplimentare pentru a înlocui dintele extras. Daca dintele extras nu este înlocuit, dinții vecini se vor înclina spre spațiul rezultat ducând de multe ori la modificarea mușcăturii care se insoțeste de dureri ale articulației temporo-mandibulare.
Extracția dentară este o manoperă deosebit de comună; trebuie reiterat însă faptul că este folosită ca o ultimă soluție, atunci cand dintele nu se poate salva prin nici o altă metodă.
Iată o scurtă trecere în revistă a câtorva dintre principalele motive pentru extracția dinților:
Carii profunde
Dinți supranumerari
Boala parodontală
Extracția în scop ortodontic
Fractura dentară
Cum se efectuează procedura de extracție?
În general, extracția dinților poate fi simplă sau poate implica manopere chirurgicale mai complexe. Extracțiile simple se efectuează pe dinții erupti, vizibili în cavitatea orală și care încă mai prezintă o parte din suprafața coronară .După efectuarea anesteziei locale, se extrage dintele cu ajutorul cleștelui.
Extracțiile chirurgicale se efectuează pe dinți care nu mai sunt vizibili în cavitatea orală și de obicei necesită incizie pentru evidențierea lor.
Oricare ar fi tipul extracției, această metodă este complet nedureroasă!!!